Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Όταν οι μαθητές γίνονται...επιστήμονες!

Όταν οι μαθητές γίνονται...επιστήμονες!

Μαθητές από την Μυτιλήνη συνεχίζουν μια "παράδοση", δίνοντας ελπίδα για το μέλλον της χώρας μας...


Πριν απο 4 χρόνια, το 3ο γενικό λύκειο Μυτιλήνης και ο καθηγητής φυσικής Γεώργιος Κοντέλλης, πήραν την πρωτοβουλία να ετοιμάσουν ένα πρότζεκτ, όπου για τα ελληνικά δεδομένα φαινόταν απίστευτο. Ετοίμασαν έναν δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτοξεύτηκε από την βάση NAROM στην Νορβηγία με πύραυλο τύπου Intruder και πραγματοποίησε χημική ανάλυση της ατμόσφαιρας, στα πλαίσια του διαγωνισμού CanSat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Οι μαθητές με το "Icaromenippus I", όπως το ονόμασαν, κατέκτησαν την τέταρτη θέση αλλά και τον έπαινο καινοτομίας και ομαδικότητας. Ακολούθησαν πολλές ακόμα πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές διακρίσεις, που για να αναφερθούν όλες, θα χρειαζόμασταν πολύ χώρο ακόμα.
(βίντεο)
Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Μετά από ένα διάλειμμα ενός χρόνου, η νέα τάξη των μαθητών του ίδιου Λυκείου, μαζί με τον ίδιο καθηγητή, ετοίμασαν το "Icaromenippus II", ο οποίος ήταν δορυφόρος τρισδιάστατης απεικόνισης του εδάφους. Με αυτόν τον δορυφόρο, οι μαθητές ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, αν και οι ίδιοι ισχυρίζονται πως θα μπορούσαν να είχαν πάρει και την πρώτη θέση αν οι κριτές ήταν πιο προσεκτικοί. Η εργασία τους έγινε και πάλι πασίγνωστη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αφού κατάφεραν να κατακτήσουν μια ακόμα καλύτερη θέση.
http://www.youtube.com/watch?v=m38skdspJAA#t=18
(βίντεο)
Φέτος, η τρίτη συμμετοχή θα γίνει από μια 10μελή ομάδα των νέων μαθητών του σχολείου, πάλι υπό την ηγεσία του κυρίου Κοντέλλη, με τον δορυφόρο CanSat ονόματι "Aristarchus", αυτήν την φορά, να εντοπίσει την θέση του Ήλιου μέσω GPS αλλά και να παρατηρήσει τον Ήλιο με ένα ρομποτικό μηχανισμό που θα τον εντοπίζει και θα κατευθύνει προς αυτόν μια κάμερα και ένα φασματοσκόπιο, με σκοπό να παρατηρήσουν το φάσμα του Ήλιου και να υπολογίσουν την απόστασή του από τη Γη, μαθαίνοντας έτσι τον τρόπο λειτουργίας των αντίστοιχων Δορυφόρων παρατήρησης του Ήλιου και άλλων ουρανίων σωμάτων. Ο διαγωνισμός θα γίνει τις ημερομηνίες 1 έως 5 Ιουνίου 2014.

Το μοναδικό ελληνικό σχολείο, σε αυτόν τον διαγωνισμό, έχει επιλεγεί μαζί με άλλα 15 σχολεία από όλη την Ευρώπη. Μακάρι τα παιδιά να καταφέρουν να κατακτήσουν την πρώτη θέση, το σίγουρο, όμως, είναι ότι έχουν εντυπωσίασει ήδη, όσους έχουν δει την μέχρι στιγμής δουλειά τους. Επίσης, μακάρι να αποτελέσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ, το έναυσμα και για τα υπόλοιπα Ελληνικά σχολεία να δραστηριοποιηθούν περισσότερο και να συμμετάσχουν και να διακριθούν σε επόμενους διαγωνισμούς. Είναι αρκετά ενθαρρυντικό, το ότι υπάρχει ακόμα όρεξη και διάθεση από τα νέα παιδιά να συνεργαστούν και να δουλέψουν σε υψηλό επίπεδο, μαζί πάντα με το ερέθισμα που τους προσφέρει ο καθηγητής τους. 
Κώστας Μακρής
(www.dailygoal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου