Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικα Έθιμα απο όλο τον κόσμο

Πρωτοχρονιάτικα Έθιμα απο όλο τον κόσμο

Λίγα 24ωρα απέμειναν για την έλευση του νέου έτους.Όπως είναι φυσικό ολόκληρος ο κόσμος ανυπομονεί και προετοιμάζεται ώστε να υποδεχτεί,με τον καλύτερο τρόπο το 2014.Στην Ελλάδα καλωσορίζουμε το νέο έτος με τη κοπή της Βασιλόπιτας.Τυχερός ή αλλιως «Γουρλής» θα είναι εκείνος που στο δικό του κομμάτι θα βρεί το φλουρί.

Τι έθιμα όμως υπάρχουν στον υπόλοιπο κόσμο;


Στην Ισπανία,τη Παραμονή της Πρωτοχρονιάς λίγα λεπτά πρίν δείξει το ρολοί 12 οι Ισπανοι τρώνε 12 ρώγες απο σταφύλι.Το θέαμα είναι λίγο αστείο κάθως μόλις αλλάξει ο χρόνος οι άνθρωποι συνηθίζουν να αγκαλιάζονται με γεμάτο σταφύλιά στόμα! Λέγεται μάλιστα πώς τα σούπερ μάρκετ για τη πρωτοχρονια πωλούν μικρά κουτάκια με 12 ρώγες σταφυλίου,ώστε να μη χάνει χρόνο ο καταναλώτης. Το έθιμο αυτο ξεκίνησε όταν μία χρονιά,υπήρχε μεγάλη συγκομιδή απο σταφύλια.Ετσι ο Βασιλιας της Ισπανίας προσέφερε σε όλους σταφύλι για τη πρωτοχρονια.

Στη Δανία έχουν ένα πολύ περίεργο έθιμο.Στη πόρτα του γείτονα σπάνε....τα δωρα του!!! Η οικογενεια που συγκεντρώνει στη πόρτα της τη μεγαλύθτερη ποσότητα σπασμένων πιατικών θεωρείται ότι έχει και τη μεγαλύτερη τύχη αφου έχει και τους πιο πιστούς φίλους.

Στην Ιρλανδία οι ελεύθερες γυναίκες της χώρας ανυπομονούν για τη Πρωτοχρόνια αφού θα τους φέρει την αγάπη της ζωής τους...Πώς; Βάζοντας φύλλα γκί κάτω απο το μαξιλάρι τους ελπίζοντας να ονειρευτούν τον μέλλοντα σύζυγο τους.

Στίς ΗΠΑ υποδέχονται με φιλί τον νέο χρόνο στο Times Square.Δεσμευμένοι και ελεύθεροι,μόλις δείξει το ρολοι 12 πρέπει γρήγορα να φιλήσουν τον διπλάνο τους.Αν το φίλι είναι καλό,τότε η χρόνια θα τους πάει καλα...κυρίως στον ερωτικό τομέα.....ενώ αν δεν είναι μάλλον δύσκολη ερωτική χρονια τους περιμένει.

Στην Αργεντινή οι ελεύθερες γυναίκες φορούν ρόζ εσώρουχα ενώ αλλάζει ο χρόνος.Έτσι θα τους έρθει η αληθινή αγάπη.Ως γνωστόν, το ρόζ προέρχεται απο τον συνδυασμό του κόκκινου,χρωμα του παθους και κατεξοχήν του έρωτα και του άσπρου που χαρακτηρίζει την αγνότητα.Αλλοι υποστηρίζουν πώς τα δύο αυτά χρώματα έχουν και θρησκευτικό περιέχομενο.Καθώς το κοκκίνο ειναι του Διαβόλου ενώ το Λευκό του Θεου και των Αγγελών.

Στη Νέα Ζηλανδία όταν αλλάξει ο χρόνος χτύπουν δυνατά κατσαρόλες και τηγάνια με τις κουτάλες όσο πιο δυνάτα μπορούν.Αυτό γίνεται για να διώξουν τη κακή ενέργεια αλλα και να καλωσορίσουν το νέο ετός...μάλλον πανηγυρικα.Να σημείωσουμε βεβαία,ότι σε κάποιες ελληνικές επαρχίες ακολουθείται αύτο το έθιμο ωστε να τρομάξουν...οι καλικατζαροι και να φύγουν μακρύα απο τα σπίτια.

Στη Βενεζούελα,κυκλοφορούν με βαλίτσα στο σπίτι μετα την αλλάγη του χρόνου.Σύμφωνα με τις εικασίες αυτο γίνεται ώστε οι κάτοικοι του σπιτίου να πάνε πολλα ταξίδια τη χρόνια εκείνη.
Και η Βραζίλια έχει πλούσια πρωτοχρονιάτικα έθιμα.Το πιο εντυπωσιάκο είναι πώς μετα τα μεσάνυχτα οι ανθρωποι πηγαίνουν στη θάλασσα και πηδούν εφτά κύματα και παράλληλα κανούν μια ευχή ρίχνοντας λουλούδια στη θάλασσα.Συμφωνα με τις δοξασίες η θεά και προστάτιδα της θάλασσας θα τους πραγματοποίησει κάθε τους ευχή.Επίσης, οι άνθρωποι φορούν λευκά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ωστέ να έχουν τύχη ενώ υπάρχει και άλλο έθιμο το οποίο λέγεται πώς αν φοράς κίτρινο εσώρουχο η χρονιά θα είναι γεμάτη χρήματα.

Η πρωτοχρόνια στη Κορέα είναι καθάρα γιορτή σεβασμού και αγάπης αλλα και άκρως οικογενειακή.Ανήμερα της πρωτοχρονίας,τα νεότερα μέλη της οικογένειας υποκλίνονται μπρόστα στους μεγαλύτερους.Υστερα απο την υπόκλιση οι μεγαλύτεροι δίνουν χρήματα στα παιδιά και τρώνε παραδοσιακή σούπα ρυζιού.

Σε όλο τον κόσμο λοιπόν υπάρχουν πόλλα έθιμα για το καλωσόρισμα.Αλλα γνώστα και άλλα τελείως άγνωστα. Εσείς πιο έθιμο θα προτιμήσετε φέτος;;;;;;

Όποιο έθιμο και αν προτιμήσετε εύχομαστε 2014 επιθυμίες σας να πραγματοποίηθουν και να έχετε μια υπέροχη χρονιά!




Ελένη Γκρήγκοβιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου