Συνεντεύξεις

Συνέντευξη  με τους Παλαιστίνιους φοιτητές


Παλαιστινιακή ΄Ενωση Φοιτητών.


Στην Αθήνα.

 

Η Γενική Ένωση Παλαιστίνιων φοιτητών ιδρύθηκε στο Κάιρο το 1959, όπου θεωρείται η μόνη Παλαιστινιακή φοιτητική θεμελίωση, η οποία επιδιώκει να υπερασπιστεί τα υλικά, λογοτεχνικά, και τα πολιτιστικά συμφέροντα και δικαιώματα των μελών της, και τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης τους καθώς και να διασφαλίσει διάφορα μέσα για να ενθαρρύνει τους φοιτητές στις σπουδές τους.

Στην Ελλάδα, συστάθηκε στα μέσα του 1970 και υπήρξε υπεύθυνη για όλα τα Παλαιστινιακά ζητήματα έως και την ίδρυση της Παλαιστινιακής Πρεσβείας.

Εκεί λοιπόν συναντήσαμε τον Πρόεδρο της Φοιτητικής Ένωσης, Οσάμα.
Τον Αντιπρόεδρο, Εγιάντ.
Τον Γενικό Γραμματέα, Άντχάμ.

Φοιτητές στην Αθήνα και οι τρεις, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο για τους φοιτητές συμπατριώτες  τους. Τους στηρίζουν σε ότι χρειαστούν και σε κάθε τους ανάγκη.

Κάτι σαν φύλακες άγγελοι των Παλαιστίνιων φοιτητών της Ελλάδας.

 Μας υποδέχτηκαν στο κτίριο της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος. Άνθρωποι ζεστοί και φιλόξενοι που μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους.

Μας μίλησαν για την Ένωση, για την Παλαιστίνη, τα προβλήματα της χώρας τους, άλλα και για το πώς βλέπουν το μέλλον της χώρας τους.




  • Ποίος είναι ο ρόλος της Παλαιστινιακής Ένωσης φοιτητών; Ποίοι είστε, πώς δημιουργήθηκε και πότε;
Osama 
Ο ρόλος της Παλαιστινιακής Ένωσης Φοιτητών σε κάθε χώρα, είναι να ψάξει να βρει Παλαιστίνιους φοιτητές, και να τους  βοηθήσει με κάθε τρόπο. Να τους στηρίζει ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να τους υπενθυμίζει τις ρίζες τους, να διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες στη χώρα που βρίσκονται. Και επίσης να δείξουν στον κάθε λάο τα προβλήματα της Παλαιστίνης.



  • Πολύς κόσμος δε ξέρει τι συμβαίνει στη περιοχή της Παλαιστίνης. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια ταραγμένη περιοχή, εμπόλεμη, αλλα πολλοί αγνοούν τον λόγο. Τι συμβαίνει λοιπόν;
Osama
Οι Παλαιστίνιοι έχουμε πόλεμο με το Ισραήλ απο το 1948 όταν ιδρύθηκε και επίσημα το κράτος του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη. Πρίν το '48, δεν υπήρχε το κράτος του Ισραήλ. Υπήρχε μόνο η Παλαιστίνη υπό κατόχη βέβαια απο διαφορούς άλλους λάους. Τότε άρχισαν να έρχονται οι Εβραίοι απο το εξωτερικό, απο όλο τον κόσμο, για να εγκατασταθούν στα Παλαιστινιακά εδάφη.


  • Τον Νοέμβριο για πρώτη φορά η Παλαιστίνη ψήφισε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ασκώντας το δικαίωμα που απέκτησαν όταν το καθεστώς τους στον Οργανισμό αναβαθμίστηκε σε αυτό του "κράτους-παρατηρητή". Αυτό όμως δυσαρέστησε την Αμερικάνικη και Ισραηλινή πλευρά. Για ποίο λόγο πιστεύετε;
Osama 
Κοιτάξτε να δείτε κράτος, η έννοια κράτος, έχει και τα θετικά του και τα αρνητικά του. Αυτό που δυσαρεστεί την Αμερική και το Ισραήλ είναι ότι τώρα, έχουμε κάποια παραπάνω δικαιώματα, μπορούμε να πάμε σε διεθνή δικαστήρια για τα εγκλήματα που κάνει το Ισραήλ κατα του Παλαιστινιακου λαού. Μπορούμε να κινηθούμε πλέον νομικά. Υπάρχει μία παραπάνω αναγνώριση, έστω και λίγη. Δείχνουμε ότι είμαστε εδώ, δεν έχουμε σταματήσει να μαχόμαστε για την Παλαιστίνη.

Adham
Αυτό δυσαρεστεί το Ισραήλ, κατά τη γνώμη μου, γιατί ο στόχος του Ισραήλ είναι να φτιάξει το κράτος τους απο τον Νείλο μέχρι το ποτάμι Αλ Φουράτ (Ευφράτης), για αυτό και δε θέλούν να αναγνωριστεί το κράτος μας. Δε θέλουν να γίνουμε κράτος. Πιστεύω ότι αυτή η σύγχρονη αποικιοκρατία που έχουν επιβάλλει στην περιοχή θα συνεχίσει. Όπως για παράδειγμα τώρα με τη Συρία... Χτίζουν σπίτια εκεί που ειναι για τη Παλαιστίνη. Οι Ισραήλινοι, πρέπει να φύγουν απο εκεί που έχουν εγκατασταθεί, να γυρίσουν πίσω οι Παλαιστίνιοι. Εκεί που ανηκουν.

Osama 
Τούς πειράζει να έχουμε δικιά μας οικονομία, σύνορα, ασφάλεια. Το γεγονός οτι υπάρχει κράτος της Παλαιστινής δεν είναι καλό, για αυτούς.



  • Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Τζών Κέρι, σε νέες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, υπόσχεται δίκαιο ειρηνευτικό σχέδιο μέχρι την άνοιξη. Πώς το βλέπετε αυτό; Πιστεύετε ότι ίσως, πράγματι, η λύση του Παλαιστινιακού να είναι πιο κοντά απο ποτέ;
Osama
Είναι μία προσπάθεια που γίνεται απο τη Παλαιστίνη και το Ισραήλ αλλά, το Ισραήλ δεν υποχωρεί, δε συμβιβάζεται στις θέσεις του. Τα αφήνουν όλα στον αέρα. Ενώ λένε να μιλήσουν για ειρήνη, ανακοινώνουν νέες αποικίες στη Δυτική όχθη. Αν δεν κάνει συμβιβασμούς και το Ισραήλ,δε θα προχωρήσει η επίλυση, δε θα λυθεί το πρόβλημα. Η Παλαιστίνη αντιθέτως έχει κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις. Παρατηρώ, πώς εν τέλει, όλο οι Παλαιστίνιοι την πληρώνουν.

Eyad
Υπάρχει κάτι που λέγεται παγκόσμια ειρήνη. Οι Παλαιστίνιοι την θέλουν. Οι Παλαιστίνιοι συμβιβάζονται σε σχέση με τους Εβραίους. Η Ισραηλίνη πλευρά δεν κάνει υποχωρήσεις. Η Παλαιστίνη δίνει 100% των συμφωνιών της ενώ οι Ισραηλινοί τηρούν το 20%. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ειρήνη. Κάποιος για να μεγαλώσει τα παιδιά του στην Παλαιστίνη εννοείται οτι ζητά την είρηνη. Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να λυθεί το πρόβλημα.



  • Πολλοί πιστεύουν πώς αν λυθεί το Παλαιστινακό ζήτημα θα υπάρξει ειρήνη σε ολόκληρη τη μέση Ανατολή. Εσείς τι λέτε για αυτό;
Osama
Δεν γίνεται να ηρεμήσει η περιοχή όταν το Ισραήλ συμπεριφέρεται έτσι. Μα παρατηρήστε, όλες οι περιοχές γύρω απο το Ισραήλ χάνουν, έχουν πρόβλημα. Απο την Αίγυπτο μέχρι το Ιράκ και τη Συρία έχουν πρόβλημα, όλο αυτό γίνεται για να είναι το Ισραήλ πιο δυνατό. Άν δεν κάνει παραχωρήσεις το Ισραήλ όχι δεν θα υπάρξει ειρήνη στη περιοχή. Όχι με τη στρατηγική του Ισραήλ και βαση του πλάνου που έχει για τη περιοχή. Οχι, δε νομίζω.

Adham
Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν φύγει το Ισραήλ απο τη περιοχή. Πρίν το '48 , αυτό το κράτος (του Ισραήλ) δεν υπήρχε. Δε μπορεί να συνυπάρχεις με κάποιον που ήρθε και σου πήρε τα εδάφη σου έτσι απλά. Δε μπορείς... Αυτη είναι η γνώμη μου.

Eyaz
Το πρόβλημα στη περιοχή είναι ότι απο τα εδάφη που ανήκουν στην Παλαιστίνη έχουμε μόνο το 10%. Μετα το πόλεμο του '67 πήραν αυτά τα εδάφη οι Ισραηλινοί και εγκαταστάθηκαν. Η λύση είναι να επιστρέψουν τα εδάφη στους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ να πάει απο εκεί που ήρθε. Είναι δύσκολο να βρέθει λύση και ειρήνη στην υπάρχουσα κατάσταση. Ειδικά εκεί που έχει φτάσει το πρόβλημα εξαιτίας του Ισραήλ. Δύσκολο να υπάρξει ειρήνη σε όλη τη περιοχή.



  • Οι Έλληνες καθώς έχουν ζήσει και τη προσφυγιά και τον πόλεμο έχουν μια βαθειά συμπάθεια στους Παλαιστίνιους.Οι σχέσεις  των δύο λαών, ηταν πάντοτε αδελφικές. Πολλές φορές, η Ελλάδα έχει στηρίξει και βοηθήσει την Παλαιστίνη. Πρίν δύο χρόνια μάλιστα, ξεκίνησε το "Ένα καράβι για τη Γάζα", με σκόπο να συμμετάσχει στο εγχείρημα του Στολίσκου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla) για το σπάσιμο απο τη θάλασσα, του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Τελικά η προσπάθεια είχε άδοξο τέλος, με νεκρούς, τραυματιές, φυλακίσεις. Τι έγινε τότε; Γιατί είχε τέτοια άσχημη κατάληξη αυτή η προσπάθεια;
Osama
Το 'Ένα καράβι για τη Γάζα" ηταν μια προσπάθεια απο πολλούς λαόυς σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους. Η πράξη ήταν συμβολική, πιστεύω. Δε πιστεύαμε  οτι θα κατάφερνε να φτάσει στη Γάζα. Η προσπάθεια ήταν να δείξει την κατάσταση. Παρατηρήσατε πώς φέρθηκαν, ανέβηκαν με το έτσι θέλω στο καράβι. Ήταν μια επίδειξη του τι τραβάει ο λαός της Παλαιστίνης.

Eyad
Καταρχάς, για τις σχέσεις Ελλάδας Παλαιστίνης, η Ελλάδα ήταν απο τις χώρες που είχαμε τη μεγαλύτερη στήριξη και βοήθεια. Τότε που εκδιώχθηκε ο Αμπού Ομάρ ( Γιασέρ Αραφάτ) , οι Έλληνες τον αγκάλιασαν. Ελπίζουμε να στηρίζουν ακόμα τους Παλαιστίνιους. Τώρα, όσον αφόρα το εγχείρημα για το καράβι της Γάζας, όπως είπε και ο Οσάμα, δε περιμέναμε να φτάσει μέχρι τη Γάζα, έφτασε όμως κοντα, επιτέθηκαν οι άντρες του Ισραηλινού στρατου. Ήταν μια πολύ καλή κίνηση απο τους ΄Ευρωπαίους και τους Έλληνες για το λαό της Παλαιστινής και για τη παγκόσμια ειρήνη.

Adham 
Το καράβι της γάζας ήταν ενα εγχειρημα απο τον ελληνικο και ευρωπαικο λάο. Προσπάθησαν να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους, όμως, οι Ισραήλινοι σταμάτησαν το πλοίο με πρόσχημα ότι, ίσως, υπάρχουν όπλα μέσα στο πλοίο, τα οποία θα ενισχυάν τη Χαμάς και η Χαμάς ύστερα θα πολεμούσε τους Ισραηλινούς με αυτά τα οπλά.


    • Τα αραβικά κράτη βοηθούν/στηρίζουν την Παλαιστίνη; Και αν ναι, ποιά είναι αυτά; Και γιατί εώς τώρα δεν έχουν βοηθήσει στην Επίλυση του ζητήματος;
    Eyad
    Τα αραβικά κράτη βοηθούν την Παλαίστινη, όχι όμως στον απαιτούμενο βαθμό. Επιβάλλεται όλα τα αραβικά κράτη να βοηθούν την Παλαιστίνη γιατί είναι και εκείνη ένα αραβικό κράτος, είναι σαν αδέρφια.

    Osama
    Όλα τα αραβικά κράτη στηρίζουν την Παλαιστίνη, με κάθε τρόπο μπορούν. Όλος ο αραβικός λαός είναι υπέρ του Παλαιστινιακού λαού και κατηγορούν τις πράξεις των Ισραηλινών. Τώρα, τα καθεστώτα βοηθούν μέν, αλλά ίσως όχι όσο θα μπορούσαν. Βλέπετε άλλωστε πόσος κόσμος συνεχίζει να σκοτώνεται.


      • Η Ελλάδα με την Παλαιστινή σε πολιτικό επίπεδο, απο την εποχή του Α.Παπανδρέου και Γ.Αραφάτ, είχαν πολύ καλές σχέσεις. Πώς είναι σήμερα οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών;
      Osama
      Κοιτάξτε να δείτε, οι δύο λάοι σίγουρα είναι σαν αδέρφια. Εχουν  πολλά κοινά και ιστορικά και σε έθιμα. Μια ζώη βοηθουσαν οι Έλληνες τους Παλαιστινιούς, πραγματικά είναι πολύ αλληλεγγυοι με εμάς. Όμως, τελευταία η πολιτική της Ελλαδας έχει αλλάξει λίγο προς το Παλαιστινιακό, ωστόσο, η πολιτική της Ελλάδας ειναι αναπόφευκτα κοινη με της Ευρωπαικής Ένωσης. Δεν δρά μόνη της η Ελλάδα. Ο λάος σίγουρα είναι μαζί μας. Ας μείνουμε σε αυτο.


      • Τι πιστεύει η νέα γενιά των Παλαιστινίων, μπορούν να τα βρούν μεταξύ τους οι δύο πλευρές και να ζήσουν ειρηνικά;                       
      Eyad
      Το ελπίζουμε αλλά δεν το βλέπουμε....

       Osama
      Ε, άμα αλλάξει πολιτική και στρατηγική το Ισραήλ, αμφιβάλλω βέβαια, αλλά άν αλλάξει ποιος ξέρει; Μπορεί.. Γίνονται και θαυμάτα. Μακάρι.

      Adham
      Ακόμα και άν υπάρξει λύση, πιστεύω ότι δε θα είναι μόνιμη, αλλα προσωρινή και πρόχειρη.




      -Ευχόμαι να βρέθει λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα και να
      υπάρξει ειρήνη στη περιοχή. Κανένας να μη ξανα θρήνησει δικό του
      άνθρωπο, είτε Παλαιστίνιος είτε Ισραηλίνος. Η Παλαιστίνη είναι μια 
      πολύ όμορφη χώρα. Πλούσια σε ιστορία και θρησκευτική αξία.
      Ευχόμαστε ειδικότερα ο λαός, να μην ξανα υποφέρει, απο κανένα καθεστώς
      και πολεμική σύρραξη. Και οι δύο λάοι έχουν υπόφερει πολύ και είναι κρίμα να
      μη βρίσκεται μία λύση. 
      Γνωρίζοντας πολλούς Παλαιστίνιους, είναι άνθρωποι γεννημένοι αγώνιστες και άνθρωποι
      δυνατοί με μεγάλες καρδιές. Είμαι σίγουρη, πώς εν τέλει, θα τα καταφέρουν και θα ζήσουν
      ελεύθεροι, με γαλήνη, και ειρήνη.






      *** Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά, και ολόκληρη την Παροικιά για τη φιλοξενία και τον χρόνο που αφιέρωσαν.***

      ** Ευχαριστώ πολύ για το πολύ όμορφο δωράκι, ένα ημερολόγιο τοίχου με φωτογραφίες απο την Παλαιστίνη **

      * Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Οσάμα για την βοήθεια του να φτιαχτεί αυτό το άρθρο και για την συνέντευξη που εκείνος οργάνωσε *

      Ελένη Γκρήγκοβιτς












      ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

      Ταξίδι στο Ιράν... μέσω μιας συνέντευξης!




                         Ένα μικρό ταξίδι στο μυστήριο Ιράν



      Περσία. Ιράν. Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

      Η 18η χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη εδαφική έκταση και τους 70 εκατομμύρια κατοίκους.

      Ιστορικά, είναι  απο τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί, με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς και τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες. Αχαιμενίδες, Πάρθοι, Σασσανίδες.

      Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ, στο Ιράν άκμασαν επιστήμες, όπως η ιατρική, η φιλοσοφία, η αστρονομία, τα μαθηματικά καθώς και οι τέχνες και η λογοτεχνία. 

      Σήμερα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι μια ισχυρή δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη και ειδικά τη Μέση Ανατολή. Έχει ένα αυστηρό καθεστώς, μία ισχυρή πολιτική ηγεσία, και πολύ δυνατή οικονομία.

      Ωστόσο, είναι μία χώρα με μοναδική ομορφιά, που κανείς μαγεύεται ακόμα και μέσω των εικόνων του. Πρόσφατα μάλιστα ψηφίστηκε ως ΤΟΠ τουριστικός  προορισμός για το 2014, σύμφωνα με τους "Financial Times".

      Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, τη συνέντευξη που έδωσε στο e-lifenews, ο Νικόλας Παπαδημητρίου.

      Ο Νικόλας, έχει μεικτή καταγωγή είναι μισός Ἐλληνας και μισός Ιρανός. Μας μιλά για  το Ιράν μέσα από τα μάτια του και την εμπειρία του. Εξηγεί πώς είναι όταν έχεις δύο καταγωγές, απο δύο τόσο ιστορικούς πολιτισμούς, μας μιλά για το Ιράν, και για τη κρίση στη Τουρκία και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.



      • Πώς είναι να συνδυάζεις δύο καταγωγές με την αρχαιότερη ιστορία και τον πλουσιότερο πολιτισμό;
                Νομίζω πώς ταιριάζει γάντι η παροιμία "Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες". Είναι πολύ δύσκολο. Ναι μεν είσαι πλούσιος από εμπειρίες και ερεθίσματα, μάλιστα στη περίπτωση μου απο πολύ διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς αλλά πρέπει τάχιστα και σε καθημερινή βάση να ανταποκρίνεσαι. Δηλαδή να διαθέτεις τον χρόνο και την ενέργεια να ανταποκριθείς σε δύο ταυτότητες, δύο γλώσσες, να παρακολουθείς συνεχώς τα δρώμενα σε δύο χώρες. Εκτός απο την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, καλούμαι να συμμετέχω ως άγρυπνος φρουρός και στις εξελίξεις στο Ιράν. Όλο αυτό μπορεί να εξελιχθεί και σε πάθος. Ας πούμε για ένα διάστημα με απασχολούσε ακόμα και ο συγκοινωνιακός χάρτης της Τεχεράνης για να καταλάβω αν ο κόσμος ταλαιπωρείται στις μετακινήσεις του. Είχαν γίνει πολλές μονοδρομήσεις που ανάγκαζαν τους οδηγούς να κάνουν κύκλους για να φτάσουν στον πολυπόθητο προορισμό. Αν αναλογιστείς ότι μιλάμε για μία πρωτεύουσα 13 εκατομμυρίων κατοίκων, κάτι τέτοιο καταλήγει σε χάος. Τι θα γινόταν στην περίπτωση που μονοδρομούσαν τη Μεσογείων;
      Επομένως η διττή ταυτότητα δεν συνεπάγεται αναγκαστικά, ότι μιλάω και μία επιπρόσθετη γλώσσα σε βαθμό απλής συνεννόησης και τελειώνω την υποχρέωση μου αυτή. Αν θέλεις να σεβαστείς τις ρίζες σου και τις χώρες από όπου προέρχεσαι, μεριμνάς και για το παραμικρό. Από την μονοδρόμηση και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μέχρι τις πληθωριστικές αυξομειώσεις και τις πολιτικές εξελίξεις.


      • Τα παιδιά που έχουν μεικτές καταγωγές συνήθως διαφέρουν από τα υπόλοιπα, απο τη παιδική  κιόλας ηλικία. Απο νηπιακή ηλικία, μιλούν δύο μητρικές γλώσσες, έχουν ταξιδέψει από πολύ νωρίς σε δύο διαφορετικές χώρες, συνάντησαν εν ολίγοις απο πολύ νωρίς δύο διαφορετικούς πολιτισμούς. Εσύ την ένιωθες αυτη τη διαφορά στη παιδική σου ηλικία; Και αν ναι, την νιώθεις μέχρι  σήμερα; Νιώθεις στις σχέσεις σου είτε φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές τη διαφορά νοοτροπίας;
               Όσοι έχουμε μεικτή καταγωγή και καλλιεργούμε και τις δύο ταυτότητες και βρισκόμαστε σε ένα συνεχές κυνήγι να επωφεληθούμε από τους δύο διαφορετικούς κόσμους, αναπόδραστα αποκτάμε κάτι εκπληκτικό. Ενσυναίσθηση και αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη. Μπορούμε πιο εύκολα να θέσουμε εαυτούς στην θέση κάποιου άλλου, να κατανοήσουμε τον πόνο, τις έγνοιες, την χαρά και τις αντιδράσεις του συνανθρώπου. Διότι ο κόσμος μας δεν είναι μονοδιάστατος αλλά άφθονος από πλουραλισμό. Εμείς γιορτάζουμε δύο διαφορετικές Πρωτοχρονιές, τηρούμε διαφορετικά ήθη και έθιμα υποκύπτουμε στην γοητεία διαφορετικών πολιτισμών. Εν ολίγοις ανιχνεύουμε δύο κόσμους και στην πορεία διακρίνουμε σημεία απόκλισης και σύγκλισης. Φερ΄εiπείν τόσο στο ελληνορθόδοξο Πάσχα όσο και στην ιρανική Πρωτοχρονιά Νο Ρουζ,  το βάψιμο των αυγών είναι ένα έθιμο που συνυπάρχει και στις δύο εορτές. Ή στην αρχαία Περσία υπήρχε αντίστοιχη Θεότητα του νερού με τον Ποσειδώνα, η Αναχίτα.
      Ακριβώς επειδή κολυμπάμε σε μια λίμνη στην οποία καταλήγουν δύο διαφορετικά ποτάμια, χειριζόμαστε τη ζωή με περισσότερη ανεκτικότητα και συνδιαλλαγή.

      • Έχεις ταξιδέψει φαντάζομαι στο Ιράν. Σε κάποιον που θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το Ιράν, σε ποια μέρη πρέπει οπωσδήποτε να πάει; Τι φαγητά να δοκιμάσει; Εκτός απο τη Τεχεράνη ποια άλλη πόλη συνιστάται για τουρισμό; Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξει; Ας πούμε αν είναι γυναίκα, πρέπει να φορέσει και εκείνη χετζάμπ/μαντήλα;
               Το Ιράν είναι ένα απέραντο μουσείο. Εκτός της Τεχεράνης με τα τρία εκπληκτικά ανάκτορα της και τα πολύτιμα μουσεία της, αξίζει το ιστορικό Κασάν, το Ισφαχάν, το Σιράζ, το Γιάζντ και ο αρχαιολογικός χώρος της Περσέπολης. Όσοι διαθέτουν περισσότερο χρόνο μπορούν να επισκεφτούν και το τουριστικό νησί του Κις στον Περσικό Κόλπο με τα καταγάλανα νερά του, ακριβώς απέναντι απο το Ντουμπάι. Στο Ιράν, τόσο οι ντόπιες όσο και οι ξένες επισκέπτριες πρέπει να τηρούν τον ενδυματολογικό κώδικα του χετζάμπ. Ένα παντελόνι και ενα manteau μέχρι τα γόνατα με ένα μαντήλι στο κεφάλι είναι αρκετά. Μπορούν να προμηθευτούν manteau από την ιρανική αγορά σε λεπτά και δροσερά υφάσματα που δεν επιτρέπουν να σκάσεις απο τη ζέστη τους θερινούς μήνες. Ως προς τα φαγητά, αξίζουν όλες οι ποικιλίες των κεμπάμπ, το "Λουμπια Πολο" που είναι ρύζι με σαφράν, αμπελοφάσουλα και κομμάτια μοσχαριού και ο μπακλαβάς του Γιαζντ με φιστίκι και ροδόνερο.

      • Πώς είναι σήμερα η πολιτική κατάσταση στο Ιράν; Τι καθεστώς επικρατεί; Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν ένα αυστηρό ισλαμικό καθεστώς με αυστηρούς νόμους, ισχύει αυτο;
                Δεδομένου της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μετά την Αραβική Άνοιξη και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, το Ιράν είναι μια από τις ελάχιστες οάσεις σταθερότητας. Ίσως περισσότερη σταθερότητα και από την γειτονική Τουρκία που κλονίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς και τα σχετικά πρόσφατα επεισόδια στο Γκεζί Παρκ.
      Επίσης στο Ιράν υπάρχουν έντονες αντιθέσεις. Το καθεστώς φαίνεται πολύ προοδευτικό σε θέματα που δεν θα τολμούσαμε να σκεφτούμε όπως στην ευρεία διαφήμιση προφυλακτικών και την εξ ολοκλήρου κρατική συνδρομή σε εγχειρίσεις αλλαγής φύλου αλλα πιο σκληροπυρηνικό σε θέματα ελευθερίας λόγου και λογοδοσίας των εξουσιών. Ωστόσο πολύ ενθαρρυντικά βήματα έχουν συντελεσθεί το τελευταίο διάστημα με την εκλογή του μεταρρυθμιστή Χασάν Ροχανί που αποφυλάκισε πολιτικούς κρατούμενους.

      • Μεταξύ των δύο λαών παρατηρείς σημαντικές διαφορές; Αν ναι ποιες είναι; Τι ομοιότητες έχουν;
                Μία βασική διαφορά είναι η θρησκεία. Επίσης εμείς οι Έλληνες είμαστε πιο φιλελεύθεροι σε σύγκριση με τους Ιρανούς. Οι Ιρανοί είναι πιο συντηρητικοί ακόμα και σε απλά θέματα όπως το σέξ μεταξύ των δύο φύλων, η απαίτηση των γονιών η μελλοντική νύφη να μην έχει συνάψει προγαμιαίες σχέσεις, η θέση της γυναίκας και η αξία του διαλόγου ως μέσο επίλυσης των διαφορών. Συγχρόνως οι Έλληνες είμαστε πιο συναδελφωμένοι με την ιστορία μας ενώ οι Ιρανοί βιώνουν μια έντονη συγκρουσιακή σχέση μεταξύ της προισλαμικής και μεταισλαμικής ιστορίας τους. Ομοιότητες εντοπίζω ως προς την αξία του θεσμού της οικογένειας και των παραδόσεων. Η οικογενειακή συνοχή είναι πυλώνας της ιρανικής κοινωνίας τόσο για τους ανέργους νέους αλλά και σε οικονομικό επίπεδο με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να διατηρούν οικογενειακό χαρακτήρα. Αναπόφευκτα, οι Ιρανοί όπως και οι Έλληνες διατηρούν τις παραδόσεις τους με την ίδια ζέση.

      • Γνωρίζω πώς έχεις φοιτήσει στην Ελλάδα στη σχολή Τουρκικών και Ασιατικών σπουδών, ως ειδικός λοιπόν πώς βλέπεις την υπάρχουσα πολιτική κρίση στη Τουρκία; Τι θέση έχει το Ιράν; Επίσης, στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, για ποιο λόγο  πιστεύεις ότι υποστηρίζει το Ιράν τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ;
                Η παρούσα πολιτική κρίση στην Τουρκία είναι ένα μακροχρόνιο φαινόμενο, ανταγωνισμού εξουσίας μεταξύ των ισλαμικών μοναστικών ταγμάτων και της εκάστοτε πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. Διαμάχη που προυπάρχει ήδη απο την πρώιμη οθωμανική περίοδο. Τα ισλαμικά τάγματα που ονομάζονται ταρικάτ συναποτελούν τον ισλαμικό  μυστικισμό που ειναι γνωστός ώς τασαβούφ. Στην σύγχρονη πολιτική κρίση, το νεονουρικό τάγμα του γνωστού ιεροκήρυκα Φετχουλλάχ Γκιολέν ήρθε σε άμεση ρήξη με την εκάστοτε πολτική εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως αφορμή παρουσιάζεται η απαγόρευση λειτουργίας των φροντιστηρίων που ο όμιλος Γκιουλέν διαθέτει εκατοντάδες στην Τουρκία, αλλά η βαθύτερη αιτία είναι η επιδείνωση  των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και κατ'επέκταση με τις ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια απο το 1999, καλείται να βελτιώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Η διαφωνία του με τον Ερντογάν ήδη ξέσπασε για πρώτη φορά με το γεγονός της νηοπομπής του Μαβί Μαρμαρά, στο οποίο ο Γκιουλέν είχε αντιδράσει σθεναρά.

      Το Ιράν υποστηρίζει τον Μπασάρ Αλ Ασάντ διότι αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχό του απο τα πρώτα χρόνια της Ισλαμικής Επανάστασης. Στον οχταετή πόλεμο του Ιράν με το Ιράκ (1980-1988), η Συρία και η Λιβύη ήταν τα μοναδικά αραβικά κράτη που τάχθηκαν υπέρ του Ιράν. Επίσης η Συρία αποτελεί προπύργιο της δράσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Αποτελεί κατα κάποιον τρόπο το ενδιάμεσο buffer state ανάμεσα στις ανταγωνιστικές δυνάμεις του Ισραήλ και του Ιράν. Στην περίπτωση που καταρρεύσει το καθεστώς του Άσαντ η ισορροπία δυνάμεων στην Μέση Ανατολή θα ανατραπεί ενώ το Ισραήλ και η Τεχεράνη είναι ήδη εξοικειωμένες  με το υπάρχον καθεστώς διαμάχης.

      • Πώς φαντάζεσαι το μέλλον του Ιράν;
              Είμαι αισιόδοξος γιατί οι μουλάδες είναι φανερά πραγματιστές και γνωρίζουν την άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της οικονομίας και των κοινωνικών δομών. Μετά απο 35 χρόνια η ίδια η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει ωριμάσει σε βαθμό που και τα πιο έμπειρα στελέχη της να επιζητούν τις αλλαγές που θα τερματίσουν την διεθνή απομόνωση του Ιράν  και θα το καταστήσουν εξωστρεφές. Προβλέπω ένα σκηνικό ανάλογο της Κίνας που το καθεστώς θα παραμείνει ακλόνητο αλλά θα βάλει νερό στο κρασί του για να επανενταχθεί στην διεθνή σκηνή δυναμικά. Το Ιράν έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιφέρειας του. Το 70% του πληθυσμού είναι νέοι κάτω των 30 ετών και στην πλειοψηφία έχουν λάβει ανώτερη πανεπιστημιακή μόρφωση. Είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και τις σύγχρονες τεχνολογίες αλλα η απουσία επενδύσεων τους καθιστά άνεργους σε μεγάλο ποσοστό. Επομένως το Ιράν έχει να προσφέρει ένα αξιόλογο εργατικό δυναμικό, μια πολιτική σταθερότητα και πολύ σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Αρκεί να αξιοποιήσει την υπεροχή του, κάτι που διαφαίνεται μέχρι στιγμής με την ισορροπημένη βελτίωση του ζητήματος των πυρηνικών και την σταδιακή άρση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.


      ***Ευχαριστούμε πολύ τον Νικόλα Παπαδημητρίου για το χρόνο που διέθεσε για τη συνέντευξη.***


      Ελένη Γκρήγκοβιτς






      ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      (Λυδία και Μαριαλένα)


      Είναι δύο νέα κορίτσια με τρέλα και χιούμορ! Έχουν ταρακουνήσει το ίντερνετ με τα έξυπνα και πραγματικά αστεία βιντεάκια τους.Πάντα εύστοχες καυτηριάζουν και σατιρίζουν με μοναδικό τρόπο την καθημερινότητα μας. Εμείς λοιπόν τις βρήκαμε,τις γνωρίσαμε και μιλήσαμε μαζί τους.Σας παρουσίαζουμε λοιπόν τα κορίτσια των πρώτων ελληνικών vines τη Μαριαλένα και την Λυδία στην πρώτη τους συνέντευξη.


      -Ποία είναι τα κορίτσια των greek vines που προσφέρουν σχεδόν κάθε μέρα γέλιο στους χρήστες του facebook;Θελούμε να μας συστηθείτε...


      "ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΕΣ. ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ. ΠΕΡΝΑΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΓΕΛΑΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΟΤΑΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΒΑΙΝΣ. ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΗΡΘΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ . ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ."
      -Γνωρίζουμε οτι στο εξωτερικο είναι πολύ γνωστα τα vines ωστόσο στην Ελλάδα είστε οι πρώτες που τα παρουσίασατε.Πώς ξεκινήσατε και γιατί;
      "ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΒΓΕΙ ΕΞΩ.. Η ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΕΙΠΕ “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ GREEK VINES. ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ;;” ΚΑΙ Η ΛΥΔΙΑ ΕΙΠΕ “ΝΑΙ ΕΛΑ ,ΤΩΡΑ.”. ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΣΠΙΤΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟ."
      -Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλά σχόλια φαντάζομαι οτι δέχεστε πολλά μηνύματα καθημερίνα (αλίμονο εμεις οι Έλληνες όλα τα σχολίαζουμε).Θα έχετε ξεχωρίσει κάποια,ποίο είναι το πιο αστείο που σάς έχουν πεί;


      "ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΣΤΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΕΙΝΑΙ “ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΙΛΑΩ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ “GREEK VINES” ” ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ “ΣΑΣ ΕΧΩ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ”. ΧΑΧΑΧΑ"
      -Αρνητικά σχόλια έχετε δεχτεί; Ας πούμε στα αραβικά vines γίνονται συχνά παραπόνα οτι τα βίντεο τους είναι προσβλητικά κλπ σε έσας έχει τύχει κάτι τετοιο; Έχει υπάρξει ποτε καποιο σχόλιο που σας πείραξε,να ήταν ας πούμε χυδαίο προσβλητικό ή σε προσωπικό επίπεδο;
      "ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΥΣΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ “ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ” ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΑΣΧΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ."

      -'Εχετε αρκετά μεγάλο κοινό σας έχει τύχει να σας αναγνωρίσουν στον δρόμο; Να ακούσετε κάποιο σχόλιο να τα greek vines κορίτσια;



      "10 ΜΕΡΕΣ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΑ GREEK VINES Η ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΛΕΓΑΝΕ “OH GREEK VINES !!”.

      ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ GREEK VINES ΚΑΙ ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΟΥΜΕ. ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙΡΟ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΠΟΤΕ. ΝΙΩΘΟΥΝ ΜΙΑ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ."
      Φαντάζομαι ότι ταξιδεύετε συχνά Αθήνα-Αγγλία,όσο καιρό πηγαινοέρχεστε έχετε παρατηρήσει αυτο που λένε πώς ο Έλληνας έχει χάσει το χαμογελό του λόγω κρίσης;
      "ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ “ΝΑ’ΣΤΕ ΚΑΛΑ. ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ ΜΕ ΤΑ VINES.” ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΣΑΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΕΛΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ."
      -Στην Αγγλία φαντάζομαι θα τ έχουν δεί οι φίλοι σας,παρατήρουν πράγματι τη διαφορά ανάμεσα πχ στην Ελληνίδα μάνα με την Αγγλίδα;
      "ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ GREEK VINES ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ, ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΟΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΓΕΡΗ ΔΟΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΙΝ :) "


      -Τέλος θέλω να μου πείτε που μπορούν οι αναγνώστες μας να σας βρούν;   






      ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ. : https://www.facebook.com/lydia.marialena

      YOUTUBE: 

      Ευχαριστούμε πολύ τα κορίτσια για το χρόνο τους και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνουν!

      Ελένη Γκρήγκοβιτς






       -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------










       







      ΣΤΕΓΗ ΘΗΛΕΩΝ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"


      Σε ένα μικρό δρομάκι του Π.Φαλήρου στεγάζεται ένα μεγάλο κτίριο.Εκ πρώτης όψεως,δεν αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της συγκεκριμένης στέγης.Φυσικά δεν εννοώ τις διαστάσεις του αλλά το μέγεθος της σημασίας του.Το ίδρυμα αυτό φιλοξένει μικρά κοριτσάκια,τα οποία είτε έχουν κακοποιήθει είτε οι οικογένειες τους ήταν ανἠμπορες να τις συντήρησουν.Τη μεγάλη πόρτα του ιδρύματος μας άνοιξε η γλυκύτατη και πραγματικά αξιοθαύμαστη,κυρία Ἐλενα Κόγια. Η κα.Κόγια είναι η διευθύντρία του ίδρυματος,με την οποία είχαμε και μια ειλικρίνα υπέροχη συνέντευξη-συζήτηση οπού μας ενημέρωσε για τη στέγη.

      -Ελένα,θέλω να μας πείς λίγα πραγμάτα για την ιστόρια της στέγης.
      -"Βεβαίως,η στέγη θηλέων βρίσκεται στο Π.Φάληρο πρίν τη σύσταση του Ιδρύματος λειτουργούσε ώς εξαρτημένη υπηρεσία του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσίων στην οδό Αγ.Αλεξάνδρου 49,στο Π.Φάληρο.Στίς 2/1/1958 η Ἐμμα Κ.Τσίχλη με ιδιόγραφη διαθήκη άφηνε τη περιουσία της στον σύζηγο της και μετά τον θάνατό του τη κληροδοτεί στη Στέγη Θηλέων Π.Φαλήρου,"Ἀγιος Αλέξανδρος".Κατόπιν διαθήκης του,από τις 7/12/1962 εγκρίθηκε η σύσταση του Ιδρύματος ώς Ν.Π.Ι.Δ με το Β.Δ 41/11-1-1963(ΦΕΚ 5/23-1-1963 τ.Α') με το οποίο κυρώθηκε και ο οργανισμός του Ιδρύματος."

      -Ποίος είναι ο σκόπος της λειτουργίας του ίδρυματος;
      -"Σκοπός του ίδρυματος από τη σύσταση του και έπειτα είναι η φιλοξενία κοριτσιών με διάφορα κοινωνικοικονομικά προβλήματα δηλαδή,κακοποιημένων ή άπορων.Οι ηλικίες των κοριτσίων είναι μεταξύ 6 ετών και 16(υπάρχουν και μεγαλύτερες ηλικίες που παραμένουν στη στέγη παραπάνω ανάλογα με τη περίπτωση).Φροντίζουμε για τη στέγαση τους,τη φοίτηση τους σε σχολεία,ΑΕΙ/ΤΕΙ  και άλλες τεχνικές σχολές."

      -Σήμερα πόσα κορίτσια φιλοξενούνται και απο πού χρηματοδοτείται το ίδρυμα;
      -"Φιλοξενούμε 13 κορίτσια,τα περισσότερα έχουν απομακρύνθει ύστερα απο εισαγγελική παρέμβαση απο το οικογενειακό τους περιβάλλον είτε για λόγους κακοποίησης είτε διότι υπήρχαν σοβαρότατοι οικονομικοί λόγοι και οι γονείς δεν μπορούσαν να ανταποκρίθουν στο γονεικο τους ρόλο."

      -Τι είδος κακοποίηση εννοείς;
      -"Κυρίως σεξουαλική.Εννοείται ότι όπου υπάρχει σεξουαλική κακοποίηση υπάρχει σωματική,λεκτική, και ψυχολογική.

      -Μου φαίνεται εξωφρενικό να συμβαίνει αυτό σε μικρά παιδιά και μου κάνει και τρομέρη εντυπώση ότι προέρχεται απο το οικογενειακό περιβάλλον,συνήθως ποίος ασκεί την κακοποίηση αυτή;
      -"Πράγματι είναι εξωφρενικό κι όμως γίνεται.Συνήθως είναι ο πατέρας ή και ο παππούς,σε κάποιες άλλες περιπτώσεις είναι και ο νονός.Πολύ συχνό φαινόμενο είναι να υπάρχει κάποιος τρίτος ενδεχομένως εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος ο οποίος κακοποίει το κορίτσι,οι γονείς το γνωρίζουν και μάλιστα αμοίβονται για αυτό.Στην ουσία δηλαδή οι ίδιοι οι γονείς εκδίδουν τα παιδιά τους.

      -Τα κακοποίημενα κορίτσια στέγη πώς υποστηρίζονται;Παρέχεται κάποια βοήθεια ειδική στη στέγη;
      -"Ὀλα τα παιδια υποστηρίζονται ψυχολογικά απο ειδικούς παιδόψυχολόγους,ειδικότερα όμως τα κακοποίημενα κορίτσια.Όπου κριθεί απαραίτητο και απο ειδικό παιδοψυχίατρο."

      -Διανύουμε μία περίοδο οικονομικής κρίσης,εν μέσω αυτής λοιπόν,πως στηρίζεται οικονομικά η στέγη;
      -"Η στέγη χρηματοδοτείται από τη περφέρεια Αττικής.Τα προήγουμενα χρόνια,η επιχορήγηση ερχόταν σε τέσσερεις τριμηνιαίες δόσεις.Με μία καλή διαχείρηση,κάλυπτε τουλάχιστον τις βασικές ανάγκες.Σήμερα,υπάρχει μια μείωση παραπάνω απο 60%.Για να είμαι και ακριβής,πέρσυ λάβαμε 35.000 ευρώ ενώ παλιότερα 150.000 ευρώ περίπου."

      -Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν το ίδρυμα με ιδιωτικές πρωτοβουλίες;
      -"Βέβαιως.Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με κοινωνικές ευαισθησίες.Ξέρετε τι παρατηρώ;Οτι όσο πιο βαθεία μπαίνουμε στη κρίση τόσο περισσότερο ο κόσμος βοηθάει πραγματικά απο το προσωπικό του υστέρημα.Οι προσφορές που δεχόμαστε είτε είναι χρηματικό ποσό,είτε τρόφιμα,είτε είδη ένδυσης".

      -Ποίοι είναι οι άνθρωποι που εκπροσωπούν τη στέγη;
      -"Υπάρχει επτάμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται απο:έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας,έναν εκπρόσωπο της περιφέρειας Αττικής,εναν εκπρόσωπο του δήμου Π.Φαλήρου και τεσσερείς απλους πολίτες δημότες του Π.Φαλήρο.Προέδρος είναι ο κ.Μιχάλης Στακίαδης.Το συγκεκριμένο συμβούλιο είναι πολύ δραστήριο που προσπαθεί με αξιόλογες δράσεις να κάνουν γνωστό το έργο της στέγης,παραλληλά αγωνίζεται να βρεί πόρους για τη συνέχιση του έργου πράγμα αξιοθαύμαστο καθώς ολοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες της εποχής."

      -Εσύ Έλενα πώς ηρθές στη στέγη;
      -"Εγώ ήρθα εδώ το 2005 ώς παιδαγώγος.Είμαι απόφοιτη Κλασσικής Φιλολογίας,έχω κάνει εκπαίδευση στην ομαδική ανάλυση.Αυτό βοηθάει πολύ στη δουλειά της στέγης.Αυτό που με έκανε να θέλω να εργαστώ στη στέγη είναι η μεγάλη μου αγάπη για τα παιδιά.Ιδίως για τα παιδιά αυτά που ανήκουν σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα."

      -Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη στέγη;Αν θέλει κάποιος να βοήθησει πώς μπορεί;
      -"Οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές!Ειδικά μετά τη μείωση των επιχορηγήσεων.Αρκεί να σας πώ πώς το έμμισθο προσωπικό είναι μόλις τρία άτομα, εγώ, η μαγείρισσα και η νυχτερίνη επιμελήτρια.Οι δύο ψυχολόγοι και η κοπέλα που επιμελείται τη καθαρίοτητα του κτίριου είναι εθελόντριες.Επομένως, είναι αυτονοήτο ότι χρειαζόμαστε εξιδανικευμένο προσωπικό.Δηλαδή,κοινωνικό λειτουργό,εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και ψυχολογους.Απο εκεί και πέρα ο καθε ένας μπορεί να βοηθήσει όπως μπορεί.Είτε οικονομικά είτε μεσω τροφίμων ή ενδυμάτων.Η κάθε βοήθεια είναι για εμάς σωτήρια και ελπιδοφόρα."

      -Τα Χριστούγεννα πλησίαζουν φαντάζομαι ότι ετοιμάζετε κάποια εκδήλωση;
      -"Ναί βεβαίως θα γίνει.Ετοιμάζουμε στις 24/11 στη 1 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο metropolitan,ενα φιλανθρωπικό χορό στον οποίο μπορεί όποιος επιθυμεί να παρεβρεθεί έχοντας όμως λάβει τη πρόσκληση την οποία μπορεί να πάρει απο εμάς εδώ στη στέγη.Επίσης,7-8-12 θα πραγματοποίηθει ένα bazaar στο χώρο της στέγης.Τα κορίτσια θα πωλούν αντικείμενα τα οποία έχουν φτιάξει οι ίδιες.Θα υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία είναι προσφορά των καταστημάτων της περιοχής μας."

      -Τέλος,νομίζω ότι πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο σε περίπτωση που γνωρίζουν ή έχουν ακούσει για κάποιο παίδι που ενδεχομένως να κακοποιεἰται ή και κάποιο παιδί στο οποίο ασκείται,που πρέπει να απευθυνθούν;
      -"Καταρχάς αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα παιδιά και ο κόσμος δε πρέπει να φοβούνται.Ιδίως τα παιδιά που σίγουρα δέχονται απειλές κυρίως,απο αυτόν που τους κακοποίει.Πρέπει να ξέρει οτι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ακουσούν να πιστέψουν και φυσικά να βοηθήσουν.Μπορεί να απευθυνθεί ο κόσμος ή και το ίδιο το παιδί στην αστυνομία ή στην Εισαγγελία Ανηλίκων.Επίσης,μπορεί να απευθυνθεί στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή και στη δασκάλα του σχολείου του."
      Γνωρίζοντας τα μικρά κόριτσια της στέγης δε  σας κρύβω ότι φεύγοντας ένιωσα ενα μεγάλο κόμπο να με σφίγγει στο λαιμό.Η συγκίνηση μου γνωρίζοντας τόσα χαμογελάστα πρόσωπα,με τη παιδική τους αθωότητα ήταν για εμένα πολύτιμη.Αυτό ομώς που με συγκίνησε περισσότερο,ήταν ότι παρότι τα περισσότερα μάτια αυτών των παιδίων έκρυβαν μια μελαγχολία,τα χαμογελά τους εκρύβαν μια μεγάλη αισιοδοξία και ζεστάσια.Ήταν ολοφάνερο ότι στη στέγη αυτά τα πραγματικά βασανισμένα πλάσματα είχαν την αγάπη και την ασφάλεια που τους αξίζει.Ελπίζω η στέγη να συνεχίσει να λειτουργεί για πολλά χρόνια να ανταπεξέλθει οικονομικά και όλοι όσοι μπορούμε να βοηθήσουμε να το κάνουμε.Υπάρχει ενα γνωμικό που κυκλοφορεί στο ίντερνετ,το οποίο λεεί πώς υπάρχει μια ξεχωρίστη θέση στη κόλαση για αυτούς που βασανίζουν τα παιδιά.Θέλω να πιστεύω πώς αυτό πράγματι ισχύει.
       Αν θέλει κάποιος να βοήθησει τη στέγη,μπορεί είτε να απευθυνθεί σε εμένα είτε στη στέγη:
      ΣΤΕΓΗ ΘΗΛΕΩΝ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ""
      Δημοκρατίας 83 & Μεσολογγίου
      Π.Φάληρο 175-63 τηλεφωνο 210 9816403


      Ευχαριστούμε πολύ την κα.Ελενα Κόγια για το χρόνο που μας διέθεσε.


      Ελένη Γκρήγκοβιτς
      -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Λίγες μέρες πρίν ήμουν προσκεκλημένη σε ενα πολύ ωραίο μουσικό event! Φυσικά και πήγα καθώς δεν ήταν μια οποιαδήποτε πρόσκληση αλλα ένος δικού μου ανθρώπου,νέου,ταλαντούχου μουσικού και πολύ καλο μου φίλο! Δεν ήξερα τι θα δώ ή μαλλον τι θα ακούσω αλλα εμείνα άφωνη μπροστά τους. Στο τέλος της εμφάνισης τους, φανταστείτε εγώ αλλα και η παρέα μου ζητήσαμε αυτόγραφο. Άλλωστε οι άνθρωποι με άστρο απο νωρίς φαίνονται... Ετσι λοιπόν και αυτη η ευχάριστη μουσική παρέα έχει και άστρο και ταλέντο και καψούρα για αυτο που κανουν και αυτό φαίνεται. Σας τους παρουσιάζουμε λοιπόν:


      -Θελουμε να μας πείτε λίγα λογια για εσας και το συγκροτημα σας! ποιοι ειστέ;; τι μουσικη παιζετε;;;; πως φτιαξάτε αυτο τον ομορφο μουσικο δέσμο και πότε ξεκινήσατε;;;;;;
      "Ευχαρίστως,

      Ονομάζομαι Ντάνιελ Θεοφάνους, είμαι νεαρός μουσικός με φιλοδοξίες και όραμα.

      H Μουσική μας συνδιάζει Λάτιν, RnB και Τζαζ. 

      Όσο αναφορά την ενορχήστρωση, έχουμε δύο κιθάρες, φωνή, και κρουστά.

      Οι ενορχηστρώσεις μας είναι αρκετά ανορθόδοξες διατηρόντας πάντα υψηλή ενέργια και μουσικότητα.
      Τα μέλη του Dan Theo Project είναι Νίκος Κωδωνάς - Κι8άρες, Στέφανος Τζορτζάκης - κρουστά, και εγώ, Ντάνιελ Θεοφάνους - Κιθάρες και Φωνή."



      -Απο οσο ξερω εχετε και δικα σας κομματια, ποιο ξεχωριζεις εσυ απο τα δικα σας;;;; και γιατι;;;;;

      -" Απόλυτα, η Πρωτότυπη Μουσική είναι κατι το ιδιαίτερα σημαντικό.

      Για την ακουστική εκδοχή του Dan Theo Project, 

      το "Greek Summer" είναι η σημαία μας!
      Ανεβαστικο, χαρακτηριστικότατη μελωδία, και πληρώνει φόρο τιμής στην πανέμορφή μας χώρα."

      -Εν μεσω της κρισης που ζουμε στη χωρα υπαρχουν πολλοι νεοι οπως και εσεις που θελουν να πραγματοποιησουν το ονειρο τους, εσυ, που το καταφερες τι τους συμβουλευεις;;;;;;
      "Έχω να πω τα ακόλουθα:. Μπορείς! Το αξίζεις. Γεννήθηκες γι'αυτόν τον σκοπό.
      Πρέπει να το θέλεις για να το έχεις. Άμα το έχεις ανάγκη περισσότερο απο όσο έχεις ανάγκη να κοιμηθείς, θα τα καταφέρεις. Άμα το έχεις ανάγκη περισσότερο απο όσο έχεις ανάγκη να φάς, θα τα καταφέρεις.  Πρέπει να δουλέψεις για αυτό που αγαπάς, πρέπει να μαθαίνεις συνέχεια. Όταν έχεις ανάγκη να δουλέψεις όσο εχεις ανάγκη να αναπνέεις. θα τα καταφέρεις. Και Μπορείς, το θέμα είναι, το θες;"

      -Το προηγουμενο σας live που εγινε τη πεμπτη στο half jazz note ηταν γεματο κοσμο που σας αγκαλιασε και σας χειροκροτησε με πολλη αγαπη, πως νιωθεις για αυτο;;;;;
      "Νιώθω υπερβολικά χαρούμενος που κόσμος αγαπάει και έρχετε να παρακολουθήσει ζωντανή μουσική. Χαίρομαι που αγαπάει την σκηνή, τα φώτα, τον ενθουσιασμό και την σηγκίνιση που φέρνει μια σωστά στημμένη ζωντανή εμφάνιση. Η μουσική είναι το παν για εμένα. Και το να βλέπω κόσμο που αγαπάει και αυτός την μουσική, σημαίνει πολλά."

      -Θελουμε να μας πεις , τι ετοιμαζετε και ποιες ειναι οι επομενες κινησεις του συγκροτηματος σας 
      "Μάλιστα! Ετοιμάζουμε νέο κομμάτι που θα έχει στοιχεία απο πολλά ήδη μουσικής, Με στιχο και ελληνικό τραγούδι, Πάντα Πειραματικό, πάντα φρέσκο, πάντα ζωντανό."

      - Αν θελει καποιος να σας βρει ειτε για να ακουσει κομματια σας ειτε για αν μαθει νεα σας που μπορει να σας βρει;;;;;; 
      "Για να το ακούσετε νέα κομμάτια, σηναυλίες και γενικά βίντεο, μπείτε στο 
      Εδώ θα βρείτε νέα, συνεντεύξεις, οπτιακουστικό υλικό, ερχόμενες εμφανίσεις, και ότι αλλο έχει σχέση με την μουσική μας :-).
      Επίσεις έχουμε κανάλι στο youtube, 


      εδώ μπορείτε ελεύθερα να δείτε, να σχολιάσετε, και να κάνετε εγγραφή στα Βίντεό μας."



      Κλείνοντας εσυ ώς άνθρωπος της μουσικής δώσε μας λίγο απο τη θετική σου ενέργεια, τι συμβουλεύεις το κοσμο;;;;;
      "Να αγαπάτε τον εαυτό σας, τα όνειρά σας, και την μουσική μας!!!!"
        

      Εμεις θα τους ευχηθουμε καλη τυχη σε ολες τις νεες τους δημιουργίες την επιτυχία την έχουν σιγουρα και με μεγάλη χαρά θα περιμένουμε τη νεα τους προσκλήση και τις νεες απολαυστικές δουλείες τους.See you soon!

       Ελένη Γκρήγκοβιτς

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου