Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Απόστολος Γκλέτσος.- Τελεία (και παύλα)


Οι σταθεροί αναγνώστες μου γνωρίζουν ότι οι συνεντεύξεις μου είναι πάντα με ύφος προσωπικό και πώς αποφεύγω τις by the book συνεντεύξεις ή τις πολιτικαλ κορεκτ. Προτιμώ τις αληθινές, τις άμεσες, να τις καταγράφω και να τις παρουσιάζω ακριβώς όπως είναι. Ειδικά όταν η συνέντευξη είναι του Απόστολου Γκλέτσου.


Ο κύριος Γκλέτσος δεν ανήκει στις κλασσικές κατηγορίες πολιτικών, με τη ξύλινη γλώσσα και το κουστούμι του καριερίστα πολιτικού, αλλά είναι άνθρωπος που στέκεται δίπλα στους συμπολίτες του, προσπαθεί να βοηθήσει τον τόπο του, να λύσει τα προβλήματα των συνανθρώπων του. Αυτό έχει αποδειχθεί από την επιτυχημένη πορεία του ως δήμαρχος Στυλίδας. 

Αφου επικονωνήσαμε με τον ευγενικότατο κ. Στέλιο Γκέκα, υπεύθυνο επικοινωνίας του κόμματος ΤΕΛΕΙΑ και αφού με κατατόπισε αμέσως, την ίδια μέρα, μου έκλεισε (τηλεφωνικό) ραντεβού με τον κύριο Γκλέτσο. Στις 7 λοιπόν, ήταν το ραντεβού μας.

Πώς είναι σήμερα οι σχέσεις σας με το ΚΚΕ;” ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσα. “Χαίρομαι πολύ που ξεκίνησα από το ΚΚΕ, οι σχέσεις με το κόμμα είναι πολύ καλές. Εκτιμώ και τιμώ το ΚΚΕ και την ιστορία του.” 

Είναι ο πλέον ειδικός να μιλήσει για την αυτοδιοικηση, για αυτό και μια ερώτηση πάνω σε αυτό το θέμα είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Τι προβλήματα έχει η αυτοδιοίκηση; “Tα προβλήματα εκεί είναι πολλά. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα με τον Καλλικράτη. Η μείωση των πόρων έχει αγγίξει το 60% ενώ το ανθρώπινο δυναμικό έχει μειωθεί κατά 40%. Θα μπορούσε να γίνει μια αυτοδιοικητική εταιρία, δημοσιου και ιδιωτικού συμφέρονοτς, να συμπράξει σε αυτό το δύσκολο έργο. Ξέρετε, τα πράγματα είναι ασφυκτικά, σύντομα πολύ φοβάμαι ότι δε θα υπάρχει αυτοδιοίκηση.”

Ο κ.Γκλέτσος είναι πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, είναι single γονιός. Άραγε στην πολιτική ατζέντα της η ΤΕΛΕΙΑ μέριμνα για τις τόσες χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες που εν μέσω κρίσης η ζωή τους και η καθημερινότητα τους είναι πολύ δύσκολη; “ Οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι στις προτεραιότητες μας. Θέλουμε όλες οι γυναίκες, ειδικότερα οι μητέρες, να είναι ευτυχισμένες. Το κράτος χρηματοδοτεί τις γυναίκες, άνω των 40, που θέλουν να γονιμοποίησουν. Εμείς πάμε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας από το κράτος να στηρίζει και να χρηματοδοτεί όλες τις γυναίκες, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται, που επιθυμούν να γίνουν μητέρες. Η ευτυχία δε θα πρέπει να είναι στο περιθώριο. Ούτε κανένα παιδί αξίζει να βρίσκεται σε ιδρύματα επειδή η οικογένεια του δε μπορεί να το στηρίξει. Εκεί πρέπει να παρεμβαίνει και να βοηθάει το κράτος.”

Μια μέρα πριν, στη συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα των υιοθεσιών από ομόφυλα ζευγάρια δείχνει να… δεξιοστροφίζει λέγοντας χαρακτηριστικά πώς “Είναι δύσκολο θέμα, χρειάζεται διάλογος, υπάρχουν αντιθέσεις και στην επιστημονική κοινότητα, δε θα το συμπεριλάβουμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις”. Ποια είναι η επίσημη θέση της ΤΕΛΕΙΑΣ για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις υιοθεσίες; “ Σε αυτό το θέμα είμαστε ξεκάθαροι. Υπέρ της αυτοδιάθεσης των ενήλικων σωμάτων και ψυχών. Οι σύντροφοι πρέπει να έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα ώστε να επισημοποιηθεί η σχέση τους κυρίως όμως, για να είναι εξασφαλισμένοι για νομικά και κληρονομικά ζητήματα. Εννοείται στηρίζουμε τις υιοθεσίες ομόφυλων ζευγαριών. Είμαστε υπέρ χωρίς δεύτερη σκέψη και από την πρώτη στιγμή.”

Λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη μας, ζήτησα από τους αναγνώστες μας μέσω του προσωπικού μου λογαριασμού στο facebook τις ερωτήσεις που θέλουν να θέσουν στον κύριο Γκλέτσο. Μια από αυτές ήταν απόσπασμα από μια παλιά συνέντευξη του, στην οποία δηλώνει μεταξύ άλλων θαυμαστής της Βάσως Παπανδρέου αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννης, την οποία θα ήθελε να δει μια μέρα και πρωθυπουργό. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, τρέφει τον ίδιο θαυμασμο για την κυρία Μπακογιάννη; Κατηγορηματικά μου απάντησε, “Πάνε πολλά χρόνια από τότε και έχω άλλαξει, εννοείται, γνώμη. Η κυρία Μπακογιάννη ούσα υπουργός Εξωτερικών φυγάδευσε στο εξωτερικό τον Χριστοφοράκο. Ασυγχώρητο!”

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, κυρίως μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να εκφράζει κάποιο παράπονο για τις δημοσκοπήσεις ορισμένων sites. Είναι πράγματι παράπονο; Νιώθει αδικημένος από τα media; “Όχι, όχι, καμία αδικία δεν έχουμε νιώσει. Αντιθέτως! Απλώς, αυτό που εννοούσα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές ανταποκρίνονται σε μια συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων. Δεν αντιπροσωπεύει όλους. Άλλωστε, σχεδόν 5 εκατομμύρια κόσμος είναι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, πιστεύετε ότι έχουν τη διάθεση να κάτσουν να απαντάνε σε ερωτηματολόγια; Όταν ο άλλος δεν έχει λεφτά για ψωμί, κρυώνει, αγωνιά για το αύριο θα κάτσει να ασχοληθεί με αυτά; Εμείς στους φίλους του κόμματος δεν έχουμε ζητήσει ούτε εγγραφές ούτε τίποτα. Στις κάλπες θα τα πούμε όλα.”

Ο Απόστολος Γκλέτσος, είναι καλλιτέχνης πάνω από όλα ή πολιτικός; “Δεν είμαστε γεννημένοι πολιτικοί με την κλασσική φόρμουλα όπως αυτοί που γεννιούνται για να χτίσουν την καριέρα τους εκεί. Εμείς είμαστε άνθρωποι δίπλα στο λαό. Άλλωστε, να σας πω την αλήθεια, όλοι είμαστε καλλιτέχνες. Ακόμα και το χιούμορ, είναι μια μορφή τέχνης.”

“Η ΤΕΛΕΙΑ, είναι ένας σπόρος. Ο σπόρος που θα ρίξουμε ώστε να μαζευτούν 10; 15; άτομα να φτιάξουμε αυτόν τον τόπο. Με κοινό ένα πολύ σημαντικό παρανομαστή. Την ανιδιοτέλεια. αυτό είναι το απαραίτητο προσόν. Η ανιδιοΤΕΛΕΙΑ. “


Αυτός κυρίες και κύριοι είναι ο Απόστολος Γκλέτσος. Αληθινός, άμεσος, απλός.




Ελένη Γκρήγκοβιτς

clevernews.gr
http://www.clevernews.gr/apostolos-gkletsos-telia-ke-pavla/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου