Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών

Μία ευχάριστη εκπλήξη μας επιφύλαξε η google σήμερα στην αρχική της σελιδα.Στο λεγόμενο doodle της τιμά σήμερα τους μικρούς μας φίλους με μια φωτογραφία απο μικρά παιδάκια.Για όσους δε γνωρίζουν, σα σήμερα στίς 20 Νοεμβρίου του 1989,υιοθετήθηκε η Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδίου απο τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ.Έχει επικυρωθεί απο όλα τα κράτη του κόσμου εκτός απο τις ΗΠΑ και την Σομαλία.
 
Η σύμβαση αποτελείται απο 54 άρθρα και χωρίζεται σε τέσσερεις τομείς
  • Δικαίωμα Επιβίωσης                                                                   
  • Ανάπτυξης
  • Προστασίας
  • Δικαιώματα Συμμετοχής
Δυστύχως όμως παρότι η Σύμβαση ήταν η πρώτη  παγκόσμια,νομικα δεσμευτική σύμβαση,υπαρχούν τραγικές εικόνες παιδιών σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι σήμερα.
 
Πολλά παιδιά ζούν κάτω απο το όριο της φτώχιας στερούμενα βασικές τους ανάγκες και δικαιώματα ,όπως είναι μια στέγη και την στοιχείωδη σχολική τους εκπαίδευση.Εκατοντάδες χιλιάδες ζούν σε εμπόλεμες ζώνες και υφίστανται τραγικές συνέπειες των πολέμικών συρράξεων.Σε άλλες περιοχές του κόσμου,κυρίως την Αφρική, παιδιά πεθαίνουν απο υποσιτισμό και απο την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
Όπως πολλοί λένε ίσως οι παγκόσμιες ημέρες πράγματι να μη προσφέρουν τιπότα. ίσως όμως απο την άλλη να είναι ένας τρόπος να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι έκει έξω υπάρχουν άνθρωποι και κυρίως παιδιά που μάς έχουν ανάγκη και καλό θα ήταν όσο και όπως μπορουμε να βοήθαμε.
Ελένη Γκρήγκοβιτς
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου