Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η βαση της Σουδας

 Κρίσιμο ρόλο θα διαδραματιίσει η βάση της Σούδας σε περιπτωση εμπλοκης των ΗΠΑ σε Συρία. Πηγές απο τη περιοχή αναφέρουν οτι μέχρι στιγμης δεν υπάρχει εντονη κινητικότητα όμως ειναι δεδομένο οτι αν γινει τελικά η επέμβαση,ορμητήριο θα ειναι η Σούδα.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος της Βάσης για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα συμμετείχαν συνολικά 18 άτομα από 11 χώρες που στελεχώνουν κρατικές υπηρεσίες επιβολής νόμου στο θαλάσσιο περιβάλλον (Ιορδανία, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Νησιά Κομορών, Νότια Αφρική, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σομαλία και Υεμένη).

H εκπαίδευση εστιάσθηκε κυρίως σε θέματα εγκληματολογικής έρευνας σε περιπτώσεις πειρατείας ή ένοπλης ληστείας, όπως, σχεδιασμού έρευνας, ικανότητας συνέντευξης υπόπτων, ανάκρισης, διαπραγμάτευσης, συλλογής - διαχείρισης και διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων στο ναυτικό περιβάλλον, βασιζομένων σε βέλτιστες πρακτικές και διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. 


 Αντιδράσεις απο το ΚΚΕ, ώστε να μην υπάρξη οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στη Συρία.Η ανακοίνωση αναφέρει : «γνωστή επικίνδυνη τακτική των ιμπεριαλιστών, που οργανώνουν και αξιοποιούν προπαγανδιστική και παραπλανητική καμπάνια ενοχοποίησης της συριακής κυβέρνησης για τη χρήση χημικών όπλων προκειμένου να δικαιολογήσουν στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας». 
πρωτοστατούν δηλαδή οι δυνάμεις που επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας στο πλευρό των ενόπλων αντικαθεστωτικών, των κάθε λογής μισθοφόρων, τους οποίους τροφοδοτούν με οπλισμό για να προωθήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια στην περιοχή» και προσθέτει ότι «ο λαός θυμάται καλά ότι ίδια ή παρόμοια ιμπεριαλιστικά προσχήματα χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης».«Πριν λίγους μήνες υπήρξαν βάσιμα στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι με ευθύνη των λεγόμενων αντικαθεστωτικών ομάδων χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά το γεγονός αυτό αποσιωπήθηκε σκοπίμως», «το ΚΚΕ καταδικάζει την εξωτερική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και των άλλων κρατών της περιοχής, καταδικάζει την προετοιμασία νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και καλεί τον λαό μας να απαιτήσει από την κυβέρνηση καμιά εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς αυτούς σχεδιασμούς».

 Ωστόσο για την ωρα φαινεται οτι ο πρόεδρος των άμερικανων Μ.Ομπάμα ειναι σε σταση αναμονης για τις εξελίξεις. Δήλωσε πως «η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να μάθει περισσότερα για το εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει να διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα».Τόνισε πως το ανθρώπινο αλλα και το οικονομικό κόστος του Αφγανιστάν τον εχει κανει αρκετά προσεκτικό ώστε να μην λαμβάνει βιαστικές αποφάσεις.

(πηγή zougla.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου