Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για τη δημοσιογραφία #freeAJstaff

Η Αίγυπτος, η χώρα που μέχρι σήμερα πολεμάει για την ελευθερία αλλά και για τη δημοκρατία, τελικά φυλάκισε το πνεύμα της ελευθερίας του λόγου. 





Συγκεκριμένα, σήμερα αποφασίστηκε η καταδίκη και φυλάκιση από 7 έως 10 χρόνια στους δημοσιογράφους του Al-Jazeera. Οι οποίοι είναι Αιγύπτιοι αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι. Άλλοι δημοσιογράφοι δικάστηκαν εν ερήμην τους, καθώς κατάφεραν και εγκατέλειψαν τη χώρα πριν ξεκινήσουν οι συλλήψεις.
Οι δημοσιογράφοι που σήμερα αποφασίστηκε η φυλάκιση τους είναι οι εξής:
  • Peter Greste, Αυστραλός δημοσιογράφους του Al-Jazeera καταδικάστηκε σε 7 χρόνια.
  • Mohamed Fahmy, Αιγύπτιος  δημοσιογράφος του Al-Jazeera επίσης 7 χρόνια.
  • Baher Mohamed, Αιγύπτιος δημοσιογράφος του Al-Jazeera καταδικάστηκε σε 10 χρόνια, καθώς πάνω του βρέθηκε σφαίρα, την οποία όμως εκείνος είχε βρεί στο δρόμο κατά τη διάρκεια διαδήλωσεις στην Αίγυπτο.
Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι του Al-Jazeera οι οποίοι καταδικάστηκαν εν ερήμην τους σε δέκα χρόνια φυλάκιση είναι οι: Αlaa Bayoumi, Anas Abdel-Wahab Khalawi Hasan, Khaleel Aly Khaleel Bahnasy, Mohamed Fawzi, Dominic Kane και Sue Turton.
Το χρονικό της σύλληψης και οι κατηγορίες:
Το Δεκέμβριο, οι τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στο Κάιρο της Αιγύπτου, ύστερα από κατηγορίες για συμμετοχή και υποστήριξη της "Αδελφότητας Μουσουλμάνων" και του αποπεμφθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, για να στηρίξουν της κατηγορίες τους εις βάρος τους, χρησιμοποιήθηκαν ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό πώς χρησιμοποιήθηκαν ρεπορτάζ από άλλα κανάλια, βίντεο αλλοιωμένα, αλλά και οικογενειακές φωτογραφίες των συλληφθέντων απόν το προσωπικό τους αρχείο.
Στην πραγματικότητα όμως, το σημερινό καθεστώς της Αιγύπτου, κατηγορεί το Κατάρ για υποστήριξη του προς τους αντάρτες των Αδελφών Μουσουλμάνων. Το κανάλι του Al-Jazeera, εδρεύει στο Κατάρ.
Όπως είναι φυσικό και επόμενο, όλες οι ξένες και διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η διεθνής αμνηστία, το ίδιο το κανάλι, αλλά και γενικότερα η κοινή γνώμη εξ αρχής έχουν καταδικάσει τη σύλληψη και τη φασιστίζουσα δικαιοσύνη της Αιγύπτου.
Είναι αδιανόητο για μια χώρα που μέχρι χθες αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και την ελευθερία, σήμερα να καταδικάζει δημοσιογράφους που απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Είναι αδιανόητο να κατηγορούνται οι ίδιοι για την οποιαδήποτε πολιτική κόντρα μεταξύ Αιγύπτου και Κατάρ.
Οι "NEW YORK TIMES" αφήνει τη τελευταία σελίδα κενή και υπογραμμίζει "Αυτό γίνεται όταν φημώνετε τους δημοσιογράφους", στηρίζοντας τους δημοσιογράφους από το Al-Jazzera.
Οι "NEW YORK TIMES" αφήνει τη τελευταία σελίδα κενή και υπογραμμίζει "Αυτό γίνεται όταν φημώνετε τους δημοσιογράφους", στηρίζοντας τους δημοσιογράφους από το Al-Jazzera.
Σήμερα είναι μια μέρα θλίψης. Τόσο για την ελεύθερη δημοσιογραφία σε ολόκληρο τον κόσμο, τους ίδιους τους δημοσιογράφους, αλλά και γενικότερα την ίδια τη Δημοκρατία.
Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα.


#freeAJstaff
ll Ελένη Γκρήγκοβιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου